Jacques Fournier, inquisidor i després Papa de Roma i Avinyó i els mil noms de Flix i del pastor occità Pèire Maury


La bona cal·ligrafia no ens assegura que una paraula sigui ben llegida o ben interpretada i la mala cal·ligrafia tampoc. La tècnica emprada per escriure uns mots que sonen bé o malament, però que sonen estranys a l'oïda d'algú, com per exemple, l'oïda de Jacques Fournier o la dels seus secretaris o escrivans que escrivien moltes paraules per acabar cremant gent que també escrivien i llegien mots d'una forma massa heterodoxa, no ens garanteix que una paraula arribi en les mateixes condicions en les que ha sortit de la boca de la gent que més la fa servir.

Jacques Fournier, inquisidor del segle XIV i després Papa de Roma i Avinyó amb el nom de Benet XII, es va passar part de la seva vida cremant persones considerades heretges per escriure, llegir o interpretar d'una manera que ell no acceptava les paraules de Déu. Fournier considerava que s'havia d'escriure, llegir i interpretar la religió i l'existència com ell i la Santa Inquisició plantejaven la vida i les coses. Aquest home va cremar a Guillelme, Guilhem, Guillem o Guillaume Bélibaste o Belibasta i volia fer el mateix amb Pere Mauri, Pèire o Pierre Maury, segons el menú de noms que les nacions o pàtries li vulguin assignar a l'important i últim prefecte càtar, veí de Flix, capturat i després cremat i al pastor occità, també càtar, que va pasturar, fer corrals i viure a Flix fins que va ser capturat, jutjat i empresonat per les forces de la Inquisició que jutjava, cremava persones i enregistrava mots de mil maneres diferents.

Flix va tenir molts noms al judici contra el pastor occità Pere Mauri, Pèire o Pierre Maury, com Mauri o Maury tenia milers de noms per totes les nacions del món. Potser van ser els escrivans o secretaris els embolicadors amb la seva lletra, no sé, però Flix era Fleys, Filh, Fihs, Fyhs, Fays i ves a saber si havia més combinacions possibles i escrites als registres antics que ara, d'una forma acurada, ens arxiva la Biblioteca Apostòlica Vaticana d'un altre Benet, el XVI, successor del Benet que s'embolicava amb els mil noms de Flix quan només volia cremar prefectes o pastors occitans càtars que també tenien mil noms.


Retalls de "Le Registre d'inquisition de Jacques Fournier, évêque de Pamiers (1318-1325)" de Jean Duvernoy Benedict.