Petita efemèride carlina i riberenca amb ressò mediàtic internacional ( 12 de desembre de 1839 )

"...Une dépêche télégraphique du Bayonne, en date du 23, porte ce qui suit: Cabrera étoil allé à Mora et à Flix, le 12, pour activer les fortifications. Il est revenu à Zurita le 15. Les carlistes ont attaqué Berga le 15. sans succès. La division sortie d'Alcoriza les en a chassés..."

Les notícies són com les espècies animals, poden ser grans o petites, però això no assegura la seva supervivència al temps. La coneixença total o la ignorància i extinció d'uns fets depenen molt de la sort gràfica de les lletres gravades en paper que ens parlen d'allò que dóna vida a uns fets noticiables. Aquesta sort pot fer que una noticia sigui recordada per la posteritat o no. Un fet serà recordat i sobreviurà o serà oblidat i s'extingirà i, per tant, morirà per sempre.

Avui parlo d'una petita noticia, en forma d'efemèride, de la primera guerra carlina que es podia haver perdut dins de la gran quantitat de grans fets històrics que traspassaven les fronteres i arribaven amb facilitat a les cròniques periodístiques de tot el món on, d'aquesta primera guerra i de les que van venir darrere, es va informar molt al públic de tots els països amb una premsa evolucionada.

Es parlava molt del Tigre del Maestrat, Ramon Cabrera, i de totes les seves aventures i desventures sanguinolentes amb l'espasa i els trabucs dels seus carlins i del General Hoyos i els seus liberals. El dia 12 de desembre de 1839, Cabrera visitava Móra d'Ebre i Flix per fer una revisió i donar llum verda a la posada a punt dels castells d'aquestes dues localitats i així ho expliquen telegràficament i per tot el món des de la ciutat de Baiona uns dies després, el 23 de desembre. La cosa curiosa és veure això publicat a periòdics històrics com el The Freeman's Journal catòlic i nacionalista de l'aleshores completament britànica Irlanda.

És una petita efemèride que trobo interessant. Algunes notícies, grans o petites, han tingut la sort de ser més telegrafiades que altres i han sobreviscut al temps com si haguessin estat seleccionades per una espècie de darwinisme mediàtic que fa que altres fets no ens siguin coneguts per haver estat extingits en l'oblit o silenciats. Hi ha noticies-dinosaure colossals que desconeixem per la seva extinció i noticies-mosquit menyspreables, petites i que, com una plaga, tenim a totes hores volant al voltant nostre i picant sempre la pell. Encara que una noticia o efemèride que parla d'uns fets històrics no crec que sigui menyspreable ni molesta; potser ho és si aquesta notícia-mosquit és massa actual, artificial, de color rosa, negra o groga i digna de ser escombrada.


The Freeman's Journal ( 30-12-1839 )